Sin categoría

El bon funcionament de la parella

 

experta-terapias-mantener-relacion-respeto_952416238_112987537_667x375

Que una parella funcioni de manera saludable, a l’actualitat, no és gens fàcil. És molt freqüent anar caminant tranquil·lament pel carrer i de sobte, escoltar una parella o matrimoni utilitzar tons de veu alts i manques de respecte de l’un cap a l’altre. Hem de tenir en compte que hi ha un seguit de factors (la pressió de l’entorn, els fills, les característiques personals de l’altre, les dificultats econòmiques i/o laborals, un mal dia, etc.) que es poden convertir en estressors, i fer que en conjunt, ens resulti molt complicat mantenir una bona salut emocional, tant a nivell personal com interpersonal.

En tota parella, és fonamental que, a nivell individual, estiguin cobertes certes necessitats emocionals, i també que cadascun dels membres sàpiga gestionar adequadament el seu món intern, ja que si a nivell individual no gaudim d’un bon equilibri entre els nostres pensaments i les nostres emocions, la relació de parella pot sortir greument perjudicada.

El primer aspecte que hem de tenir en compte, és la acceptació de l’altre. Sembla evident, que si estem amb una altra persona, és perquè l’acceptem plenament, veritat? Doncs la realitat és que moltes parelles no funcionen de manera saludable, perquè manca que acceptin sincerament a l’altre (amb tots els seus punt forts i febles)… recordeu l’obra de teatre: “Te quiero, eres perfecto, ¡ya te cambiaré!”

Però…Com podem saber si acceptem o no a la nostra parella?

Us proposo un seguit de preguntes. Evidentment, hi ha moltes qüestions que s’han de tenir en compte per saber si acceptem o no a l’altre, però hem intentat fer un resum. Si la resposta a les preguntes és negativa…. ens hem de començar a plantejar la possibilitat de que no estem acceptant incondicionalment a la persona amb la que hem decidit compartir la nostra vida:

  • Respectes els seus gustos i opinions?
  • Ets flexible per negociar i arribar a un acord amb ell/ella?
  • Acceptes i entens que vegi a depèn quines persones, tot i que no estiguis d’acord?
  • Acceptes que és una persona independent i no necessita el teu permís?
  • Li permets equivocar-se?
  • Acceptes que ell/ella tingui defectes o punts febles, tot i que et facin nosa?

Si ens adonem que hi ha una manca d’acceptació cap a l’altre, és molt complicat que pugui funcionar una relació de parella de manera saludable.

El següent aspecte que hem de tenir en compte es la piràmide de les necessitats bàsiques a la parella. Es tracta d’una piràmide on consten els tres aspectes fonamentals que han de ser-hi a totes les parelles per poder gaudir d’una relació saludable.

imatge-piramide-parella

L’Eros, situat a la punta de la piràmide es l’aspecte que caracteritza l’AMOR en la parella, el formen: la passió, la sexualitat, l’atracció física, el desig, el contacte, la necessitat de proximitat i el romanticisme.

La part central de la piràmide, està formada per la Philia, es tracta de l’AMISTAT en la parella, en aquest aspecte s’han de tenir en compte: la comunicació, la fidelitat, la sinceritat, el sentit de l’humor, la comoditat, les llargues converses i el bon rotllo.

La darrera part de la piràmide és l’Àgape, és la part que hauria d’estar en menys proporció a dins la parella, ja que fa referència al SACRIFICI, es traca de totes aquelles accions que un membre de la parella fa per l’altre, que impliquen cert esforç, però que es fan per facilitar la vida de l’altra persona, per fer-la sentir millor o simplement perquè es vol. Per exemple, assistir a un sopar familiar d’ell/ella, sense que t’agradi massa la idea.

És molt important que perquè una parella sigui funcional, els tres aspectes de la piràmide hi siguin i de manera recíproca.

Recordeu que una parella, és un company/a de la nostra vida, per aquest motiu és molt important que sigui una relació saludable i que ens aporti estabilitat, companyia i emocions diverses. La parella, es construeix, dia a dia, gràcies al treball de dues persones.

 

“El bon amor i la bona parella és una relació d’anada i tornada: m’estimes, m’estimo i t’estimo, de la mateixa manera que em cuido, et cuido i em cuides…”

Isabel Verdejo (telèfon de contacte: 654 72 07 47)

Psicòloga de l’Associació Pigmalió

http://associaciopigmalio.org/

 


Entrades relacionades

Deixa un comentari

El teu comentari*

Nom*
Webpage

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies. CERRAR