Sin categoría

Què és el coaching emocional i per què seria positiu tenir un Coach a la teva vida?

slide_coaching

Actualment, és molt comú escoltar la paraula coach i de sobte, una figura ens ve al cap. Segurament, fruit dels mitjans de comunicació i dels programes de televisió està agafant força aquest mot.

– ¿Però realment què es un coach?

Un coach es un entrenador, una persona que t’orienta, et motiva, t’empenta i t’assessora per complir els teus objectius de manera realista, i promoure una millora en el teu estat de benestar. Hi han diversos tipus de coach: el coach personal, l’empresarial, l’esportiu, l’emocional, l’artístic, etc.. tots ells, amb la missió d’acompanyar-te en un procés de transformació personal.

L’objectiu del present article, és parlar-vos des de la meva pròpia experiència com a coach emocional i psicòloga, perquè pugueu tenir una visió realista de la feina que duc a terme des de ja fa uns anys.

– Què  entenem per coaching emocional?

El coaching emocional és un entrenament individualitzat que permet apropar la persona que som a dia d’avui, a aquella persona que desitjaríem ésser o a una versió mes saludable de nosaltres mateixos.

La meva forma de fer coaching es regeix per quatre aspectes fonamentalsCONÈIXER-NOS, ENTENDRE’NS, TREBALLAR-NOS I REINVENTAR-NOS.

– Cóm es duu a terme aquest procés?

Es tracta d’un procés de transformació que s’inicia amb l’autoconeixement, que és la part més essencial per a poder generar canvis. Si no ens coneixem en la nostra totalitat, acceptant els nostres punts forts i els nostres punts febles, entenent les nostres emocions i els nostres pensaments,  és impossible que puguem iniciar el camí de la transformació.

Una vegada ens coneixem i ens acceptem, s’inicia una nova etapa en el procés. És aquella on el professional ens dona eines per treballar de manera personalitzada i confidencial amb l’objectiu d’arribar allà on cadascú vulgui, trencar patrons de pensaments limitants, potenciar

l’optimisme, neutralitzar la negativitat, potenciar l’autoestima, alliberar-nos de les impulsivitats i en definitiva, ajudar a alliberar el potencial que tenim dins nostre.

–  Per què seria positiu tenir un coach a la nostra vida?

Totes les persones, en algun moment de la nostra vida, hem escoltat una veu interna que ens fa sentir a disgust amb nosaltres mateixos.  Hi ha persones que tenen inseguretats, altres tenen pors, altres emocions descontrolades, altres viuen amb persones nocives i no saben com gestionar la situació, hi ha persones que tenen rumiacions de manera continuada i no saben com aturar el pensament, alguns estan perduts i altres atrapats… els humans no som perfectes!!! estem dotats d’emocions i de pensaments i ningú no ens ha ensenyat a entendre’ns.  En moltes  ocasions ens conformem i ens justifiquem amb frases com : “ ja sabeu com sóc ” ,  “ a la meva edat,  ja no puc canviar ” ….  sota el meu punt de vista,  aquestes frases conformistes són errònies i ens mantenen presoners del malestar.

Per aquest motiu seria positiu buscar la figura d’un coach emocional,  per ajudar-vos a creure en vosaltres mateixos i viure amb un dels valors més importants que existeixen: la pau interior.

Per finalitzar aquest article, m’agradaria explicar-vos un cas real perquè pugeu tenir una aproximació al coaching emocional, amb l’afegit d’incorporar tècniques psicològiques.

Dona de 36 anys, amb una feina estable, 2 fills, marit a l’atur des de fa un any i mig.

Es presenta a la consulta bastant nerviosa, parla ràpid i li costa fer pauses per respirar. Ha patit diversos episodis d’angoixa en els últims anys i a l’actualitat manifesta gran part de la simptomatologia especifica de l’ansietat com: dificultats per conciliar la son, despertars abundants, molèsties a l’esquena, sensació d’opressió al pit, taquicàrdia, mareig i pèrdues de memòria.

Comenta que la seva situació econòmica és molt complicada, que cada mes entra en un estat de neguit on creu que no arribarà a cobrir totes les despeses. Es mostra irritable amb el seu marit perquè el veu a casa i li molesta. La relació amb els seus fills és cada cop més complicada, ja que han entrat en un rol de crits i malestar a la llar.

Primera sessió: El primer que treballo amb la pacient és la reducció dels nivells d’angoixa, ja que si hi ha una activació molt alta de l’organisme i està desconcentrada, li costarà molt estar atenta a les sessions.  Li explico els  mecanismes de l’angoixa, perquè es produeix i com reduir-la. Li aplico una tècnica de relaxació física i li facilito pautes perquè pugui treballar a casa.

Segona  i tercera sessió: Autoconeixement, és a dir, que la persona  entengui tot el seu conjunt, com actua, el perquè del seu funcionament i la pròpia acceptació en la seva totalitat, sense resignació.

Quarta sessió: entrenament dels pensaments. Es treballa en la detecció  dels pensaments que generen l’ansietat. En el cas de la pacient el principal pensament intrusiu que tenia era el “i si…”  per exemple:  “ i si no arribo a pagar les coses” , “ i si el meu marit no troba feina” , “ i si no tinc per menjar” … aquests pensaments que es generen a través del “ i  si”,  són anticipatius i erronis. La meva tasca  gira en torn d’ajudar-la a canviar aquests pensaments catastrofistes per uns de més adaptatius.

Cinquena sessió: es continua treballant els pensaments generats durant el temps entre sessions i ajudant-la a trobar alternatives de pensament més saludable. Un dels pensaments recurrents que tenia també era que cada cop que arribava a casa,  en veure al seu marit allà, pensava: “no es mou” , “és un gandul” , “ no trobarà mai feina” …. aquest tipus de pensaments són totalment erronis i plens de judicis envers l’altre. També vam haver de treballar per poder gestionar aquests pensaments.

Sisena  i setena sessió:  educació i regulació emocional. La meva funció en aquesta etapa va ser guiar-la a descobrir les seves pròpies emocions, el perquè de les mateixes i ajudar-la a gestionar-les. Una de les emocions que més manifestava era la ràbia, que precisament és una de les més complicades de gestionar perquè es arrossegadora, impulsiva i descontrolada.

La resta de les sessions, van a anar enfocades a potenciar i aprofundir tots els aprenentatges de les sessions abans comentades i anar modificant la seva percepció errònia de les circumstàncies de la seva vida. Viure el present i deixar enrere l’anticipació. En 6 mesos de tractament la pacient, va aprendre a veure la realitat d’una manera més saludable i a dia d’avui gaudeix d’una vida sense ansietat.

*La durada de les sessions d’un coaching emocional, depèn tant de les característiques personals de cada pacient, com dels objectius que es marqui.

 

 “ La primera passa no et porta al teu objectiu final, però et prepara per a l’acció i et treu d’on estàs . Avui és un bon dia per començar a caminar…”

 

Isabel Verdejo

Psicòloga i Coach emocional

Contacte: 654 72 07 47


Entrades relacionades

Deixa un comentari

El teu comentari*

Nom*
Webpage

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies. CERRAR